Dr. Χάρης Κασίμης MD PhD

Γυναικολόγος Μαιευτήρας

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 697 6780959
EMAIL: h.kasimis@hotmail.com
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

340 apovoles main b

Ο όρος επανειλημμένες - αυτόματες ή καθ’ έξιν αποβολές αναφέρεται στην απώλεια τριών ή περισσότερων, κλινικά αναγνωρισμένων, κυήσεων νωρίτερα από την 20η εβδομάδα της κύησης. Ο ορισμός αυτός είναι παραδεκτός τόσο από την κοινότητα της ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας(ESHRE), όσο και από το κολέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (RCOG). Η αμερικανική κοινότητα Ιατρικής Αναπαραγωγής ορίζει ως επανειλημμένες αποβολές την απώλεια δύο εμβρύων και προτείνει τη διενέργεια εξατομικευμένης διερεύνησης.

Παράγοντες κινδύνου και αίτια αποβολών

Γενετικά αίτια: Χρωμοσωμικές ανωμαλίες, μεταθέσεις, μωσαϊκισμός, ανευπλοειδία (αριθμητική ανωμαλία χρωμοσωμάτων).

Αυτοάνοσα νοσήματα: Σύνδρομο Sjogren, σκληρόδερμα, αγγειίτιδες

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο(APS): Συναντάται σε ποσοστό 10-15% αυτόματων αποβολών(ΕΑΑ). Τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι η ύπαρξη αρτηριακής ή φλεβικής θρόμβωσης, είτε παρουσία αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων. Τα διαγνωστικά κριτήρια του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου είναι κλινικά και εργαστηριακά.

Κλινικά κριτήρια:

Αγγειακή θρόμβωση. Ένας ή περισσότεροι πρόωροι τοκετοί (λόγω προεκλαμψίας ή πλακουντιακής ανεπάρκειας). Τρεις ή περισσότερες αποβολές πριν την 10η εβδομάδα κύησης, μη καθορισμένης αιτιολογίας και όταν έχουν αποκλειστεί πατρικές ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Εργαστηριακά κριτήρια:

Εργαστηριακά ευρήματα αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων δύο ή περισσότερες φορές(μετρήσεις που απέχουν χρονικά 12 εβδομάδες).

Αντισώματα που πρέπει να ελεγχθούν:

  • igG και igM αντικαρδιολιπίνης
  • IgG και IgM αντι β2 – γλυκοπρωτεϊνης ( β2ΑGP1Ab)
  • αντιπηκτικό του Λύκου

Για τη διάγνωση του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου απαιτείται η συνύπαρξη ενός κλινικού και ενός εργαστηριακού κριτηρίου. Πιθανή δυσλειτουργία του ανοσολογικού συστήματος οδηγεί στην αύξηση των κυτταροκτόνων κυττάρων της μήτρας (Natural Killers –NK ).

Θρομβοφιλία: Θρομβοφιλία καλείται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει αυξημένη προδιάθεση για θρόμβωση των αγγείων. Η συνύπαρξη κληρονομικής και επίκτητης θρομβοφιλίας αυξάνει την πιθανότητα για αποβολή, προεκλαμψία και ενδομήτριο καθυστέρηση ανάπτυξης εμβρύου(IUGR).

Παθήσεις μήτρας:

Απλασία ή υποπλασία της μήτρας , μονόκερη ή δίκερη μήτρα , ανεπάρκεια τραχήλου , ενδομήτριες συμφύσεις , ινομυώματα.

Ενδοκρινολογικά αίτια:

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε υψηλά επίπεδα , αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη (IR), ύπαρξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών( 20-40% των γυναικών με PCOS εμφανίζουν αποβολές), ενέχουν κίνδυνο για αποβολές. Η υπερπρολακτιναιμία, η αρρύθμιστη θυρεοειδοπάθεια καθώς και άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα , το αλκοόλ και η καφεϊνη συμβάλλουν αρνητικά στη εξέλιξη της κυήσεως.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΒΟΛΗ

Μια ειδική περίπτωση αποβολής αποτελεί η κατάσταση στην οποία παρατηρείται θετικό test κυήσεως ή θετική τιμή β-hCG, αλλά στον κολπικό υπέρηχο δεν ανευρίσκεται κύηση ορατή, ακολουθεί κολπική αιμόρροια και αρνητικοποίηση των τιμών της β-hCG. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται μη ορατή -ανεξήγητη απώλεια εγκυμοσύνης ή βιοχημική αποβολή. Η ειδική αυτή περίπτωση συμπεριλαμβάνεται γενικά στις αποβολές και αναφέρεται σε πολλές μελέτες (Wilcox et al.1987, Zineman et al,1996, Wang et al., 2013).

Οι μη ορατές ή βιοχημικές αποβολές θα πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν κανονικά ως αποβολές, να προσμετρώνται στον αριθμό των συνολικών αποβολών και να αξιολογούνται καταλλήλως. Η βιοχημική αποβολή έχει την ίδια βαρύτητα και σημασία με την κλασική αποβολή, δηλαδή την τεκμηριωμένη με υπερηχογράφημα ή με ιστολογική εξέταση προϊόντων αποβολής.

Παρ’ όλα αυτά, με την εκτεταμένη διερεύνηση και θεραπεία των αιτιών της αποβολής , η πιθανότητα μια γυναίκα με ιστορικό 3 διαδοχικές αποβολές να πετύχει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και να γεννήσει ένα υγιές μωρό είναι μεγάλη . Για το λόγο αυτό, παρά την άσχημη ψυχολογική κατάσταση και το συναισθηματικό βάρος που δημιουργεί ένα ιστορικό αποβολών στη γυναίκα , ακολουθεί τις περισσότερες φορές μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

ΑSRM Practice Committee. Definitions of infertility and recurrent pregnancy loss: a committee opinion. Fertility Sterility 2013;99-63

Non visualized pregnancy losses are prognostically important for unexplained recurrent miscarriage. Human Reproduction, Vol. 29 No5 pp931-937 , 2014

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας για ραντεβού ή για οποιαδήποτε γυναικολογική συμβουλή!

0
0
0
s2smodern

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

appointement

Κλείστε Ηλεκτρονικά το ραντεβού σας και ελάτε από το Ιατρείο αφού επιβαιώσουμε το ραντεβού σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ

2nd opinion

Ζητήστε τη γνώμη του Μαιευτήρα Γυναικολόγου Χάρη Κασίμη, επιβεβαιώστε τη γνωμάτευση ή ερευνήστε την διαφορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ