ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
210 7255707
697 6780959

Θέλω να μείνω έγκυος. Μήπως πρέπει να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες?

fruits


Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος,X.I.Kασίμης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών περιγράφει τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να ακολουθείτε για να πετύχετε εγκυμοσύνη.
Όπως όλοι γνωρίζουμε η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας και συνάμα ιδιαίτερα απαιτητική. Ο οργανισμός της, χρειάζεται ιδιαίτερη «φροντίδα» έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις πολυάριθμες αλλαγές που υφίσταται.Κάθε γυναίκα οφείλει πριν την επερχόμενη εγκυμοσύνη να «προετοιμαστεί» βελτιώνοντας αρχικά τη διατροφή της, αλλαγή που θα παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου, τη σύλληψη.
 Ξέρετε ότι υπάρχουν τροφές που χρειάζεται το έμβρυο, πριν ξεκινήσει επίσημα μια εγκυμοσύνη;
 Ξέρετε ότι τρόφιμα που τρώτε σήμερα έχουν συμμετοχή στην υγεία των ωαρίων και του σπέρματος 90 ημέρες από τώρα;
 Ξέρετε ότι το κυριότερο αίτιο της υπογονιμότητας είναι η έλλειψη ωορρηξίας και αυτό μπορεί να διορθωθεί με αλλαγές στη διατροφή;
Τι πρέπει να τρώτε όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος;
Τρώτε φρούτα και λαχανικά, τροφές που έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, φυλλικού οξέος και βιταμινών Β. Αυτή είναι μία οδηγία που έχετε ακούσει από τους επιστήμονες εκατομμύρια φορές, ωστόσο μεγάλο ποσοστό δεν την ακολουθεί. Διαβάστε προσεκτικά πως οι ουσίες αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν στο μεγάλο θαύμα της ζωής και σε ποιες τροφές εμπεριέχονται.
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο το οποίο βοηθάει και στη σύλληψη και στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Προσπαθήστε να αυξήσετε τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας πριν μείνετε έγκυος. Η εγκυμονούσα γυναίκα έχει ανάγκη από διπλασιασμό του σιδήρου , σε σχέση με την ποσότητα που χρειάζεται η γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Αν είστε χορτοφάγος και τρώτε μόνο
λαχανικά και όσπρια , είναι δυνατό να λάβετε σκευάσματα σιδήρου πριν μείνετε έγκυος προς αναπλήρωση των αποθεμάτων. Ανεπάρκεια σιδήρου οδηγεί σε ανωορρηξία.
 Τροφές πλούσιες σε σίδηρο : φακές, σπανάκι , άπαχο κρέας , κοτόπουλο , αβγό, ψάρι.
Φυλλικό οξύ: Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν τη λήψη φυλλικού οξέος πριν τη σύλληψη ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος γέννησης εμβρύου με βλάβη νωτιαίου σωλήνα, όπως δισχιδής ράχη. Η έλλειψη φυλλικού οξέος αυξάνει το κίνδυνο πρόωρου τοκετού , υπολειπόμενης ανάπτυξης εμβρύου. Ανεπάρκεια φυλλικού οξέως αυξάνει τα επίπεδα ομοκυστείνης με προδιάθεση σε επιπλοκές όπως αποκόλληση πλακούντα και προεκλαμψία.
 Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ: μαύρα φασόλια, σπαράγγι , σπανάκι , φακές , σπανάκι , συκώτι.
Βιταμίνη Β6: Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθάει την ορμονική ρύθμιση του οργανισμού καθώς και στην ορμονική υποστήριξη της κύησης δηλαδή τη φάση ωχρινικής λειτουργίας.
 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 : μπανάνα, σολομός, σπανάκι, σκόρδο , λαχανικά , μπρόκολο, κουνουπίδι.
Βιταμίνη Β12:Αυξάνει την ενδομήτρια υποδεκτικότητα σε περίπτωση σύλληψης και ελαττώνεται η πιθανότητα αποβολής. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 αυξάνει την ανώμαλη ωορρηξία και περίοδο στην γυναίκα.
 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12:Ψάρι , αρνί, τυρί, αυγό , μύδια
Βιταμίνη D:Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα ψάρια , αυγά. Βοηθάει η έκθεση στον ήλιο 15 -20 λεπτά την ημέρα.
Βιταμίνη Ε : Προστατεύει το σπέρμα και το ωάριο από βλάβες
Βιταμίνη C : Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι χυμοί φρούτων πορτοκαλιού, μπρόκολο , η ντομάτα , το κράμπερι
Λιποεικό οξύ: Είναι αντιοξειδωτικό που βελτιώνει την ποιότητα και την κινητικότητα σπέρματος και το ωάριο.
 Τροφές πλούσιες σε λιποεικό οξύ είναι η πατάτα, το σπανάκι , το κρέας.
Σελήνιο: Προστατεύει το σπέρμα και το ωάριο από ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν χρωμοσωμιακή βλάβη και είναι αιτία αποβολής και γενετικών βλαβών που οφείλονται σε βλάβη γενετικού υλικού.
 Τροφές πλούσιες σε σελήνιο: Σολωμός , συκώτι ,βακαλάος , σαρδέλες
Ψευδάργυρος: Η έλλειψη ψευδαργύρου προκαλεί δυσλειτουργία ορμονική του αναπαραγωγικού συστήματος . Επίσης ο ψευδάργυρος βελτιώνει το σπέρμα και την κινητικότητα του σπέρματος.
 Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: αρνί, γαρίδα , γαλοπούλα , γιαούρτι, συκώτι.
Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης C. Βιταμίνη C περιέχουν τα φρούτα, τα λαχανικά, οι φράουλες , οι ντομάτες , το μπρόκολο. Αυτές οι τροφές βοηθούν στην απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.
Τρώτε ψάρι :Το ψάρι περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά και προσδίδει θετική ενέργεια στην γονιμότητα. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορεί να ρυθμίσουν την ωορρηξία , να βελτιώσουν την ποσότητα των ωαρίων. Επίσης τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, συμβάλουν στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και στην προφύλαξη για τον πρόωρο τοκετό, στην ελάττωση της προεκλαμψίας και στη μείωση της κατάθλιψης που συμβαίνει στη λοχεία. Το FDA {Food and drug administration },η αρχή, η υπεύθυνη για τη διατροφή, συστήνει 2-3 φορές την εβδομάδα να τρώτε ψάρι όπως σολομό , γαρίδα , βακαλάο. Αποφεύγετε ψάρι όπως λευκός τόνος , ξιφίας γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου.
Αποφύγετε το κρέας το επεξεργασμένο και κατεψυγμένο γιατί έχει υποστεί αλλοίωση και έχουν γίνει αντιβιοτικές θεραπείες στα ζώα, με συνέπεια την ορμονική δυσλειτουργία στου ανθρώπους που το καταναλώνουν. Προτιμήστε να καταναλώνετε κρέας ελευθέρας βοσκής, όπου η διατροφή των ζώων είναι φυσική όσο είναι δυνατόν.
Αποφύγετε την καφεΐνη: Όσον αφορά την καφεΐνη είναι άγνωστο ότι επηρεάζει τη γονιμότητα , αλλά αυτό που συστήνεται είναι η πρόσληψη μικρής ποσότητας καφεΐνης στο ελάχιστο δηλαδή λήψη μικρότερης ποσότητας από 200 mg/ημέρα που αντιστοιχεί μία κούπα καφέ την ημέρα. Η λήψη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης έχει συσχετισθεί με αποβολές, σε ορισμένες μελέτες.
Δώστε σημασία σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως γιαούρτι , τυρί, γάλα.
Προτιμάτε υδατάνθρακες μη επεξεργασμένους: Οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν λιγότερο γλυκαιμικό φορτίο σε σχέση με υδατάνθρακες επεξεργασμένους. Όταν τρώμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως ρύζι, πατάτες, μακαρόνια αυξάνεται υπερβολικά η έκκριση ινσουλίνης με αποτέλεσμα ανισορροπία των γεννητικών ορμονών και μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής. Πηγές υδατανθράκων χωρίς επεξεργασία είναι το μαύρο ρύζι , τα μακαρόνια ολικής αλέσεως , τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η μαύρη ζάχαρη.
Γυμναστείτε: Η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη παράμετρος που διευκολύνει τη γονιμότητα. Είναι σημαντικό να γυμνάζεστε 3-5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά τη φορά. Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική άσκηση που συμβάλει και στην μείωση του άγχους, σύμπτωμα που απασχολεί τις μέλλουσες μαμάδες. Επίσης στη διαχείριση του άγχους βοηθάνε ροφήματα όπως το χαμομήλι, το οποίο έχει καταπραϋντική δράση.
Τρώτε τροφές με λιγότερα τρανς λιπαρά και ζάχαρη, περισσότερη φυτική πρωτεΐνη άρα περισσότερη πρωτεΐνη από λαχανικά παρά από ζώα δηλαδή περισσότερες ίνες και βιταμίνες.Η διατροφή αυτού του είδους ελαττώνει τις επιπλοκές όπως
προεκλαμψία. Όταν υπάρχει ανισορροπία των ορμονών και υπογονιμότητα, τα κύτταρα του σώματος πεθαίνουν και νέα κύτταρα δημιουργούνται για να αναπληρώσουν τα γηρασμένα κύτταρα. Η φυσική διατροφή γονιμότητας δίνει στον οργανισμό τη δύναμη και την υποστήριξη που χρειάζεται το σώμα για να δημιουργήσει νέα υγιή κύτταρα.
Εδώ είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν έχετε πάντα ωορρηξία, δεν είστε πάντα γόνιμη όταν είστε υπέρβαρη, παχύσαρκη ή όταν είστε ελλιποβαρής , υπερβολικά αδύνατη . Συστήνεται το βάρος σώματος να ευρίσκεται εντός του πλαισίου 20-25 δέκτη μάζας σώματος{BMI}. Χωρίς να ακολουθήσετε αυστηρή δίαιτα , σωστό είναι να παίρνετε όλες τις τροφές και τα συστατικά που χρειάζονται ώστε να νιώθετε υγιής, περιμένοντας το μωρό σας.
Τα οφέλη από τη φυσική διατροφή γονιμότητας είναι σημαντικά γιατί :
 Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα ωάρια και το σπέρμα από ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι βλαβερές
 Η διατροφή αυτού του είδους βοηθάει τον οργανισμό να διατηρήσει ορμονική ισορροπία
 Η αφθονία βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθώς και η ελαττωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη , ελαττώνουν την πιθανότητα αποβολής .
 Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο και ασβέστιο δίνουν στον οργανισμό ενέργεια για να ανταπεξέλθει στην επερχόμενη εγκυμοσύνη και να την υποστηρίξει.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ: Χυμούς σακχαρούχους, Καφεΐνη, Αλκοόλ, Τροφές σόγιας, Γενετικά τροποποιημένες τροφές
ΔΙΑΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

 

Kansas

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

appointement

Κλείστε Ηλεκτρονικά το ραντεβού σας και ελάτε από το Ιατρείο αφού επιβαιώσουμε το ραντεβού σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ

2nd opinion

Ζητήστε τη γνώμη του Μαιευτήρα Γυναικολόγου Χάρη Κασίμη, επιβεβαιώστε τη γνωμάτευση ή ερευνήστε την διαφορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2.png9.png7.png0.png8.png8.png
Σήμερα114
Χθες380
Αυτή την Εβδομάδα1000
Αυτό το Μήνα5116

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousGoogle BookmarksLinkedinPinterest
Pin It