ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
210 7255707
697 6780959

κασ1

 

Η αυτόματη ρήξη των εμβρυικών υμένων (σάκου κύησης) πριν ο τοκετός ξεκινήσει ενεργά μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε περιμένοντας την φυσική έναρξη του είτε προγραμματίζοντας τον, με πρόκληση. Προκύπτει λοιπόν, ως αναμένεται, προβληματισμός όσον αφορά στην καλύτερη επιλογή.

 

Γιατί όμως;

 

 

Αν “σπάσουν τα νερά”, όπως λένε, χωρίς την ύπαρξη μυομητρικής δραστηριότητας της μήτρας (ωδίνες) στις 37 ή περισσότερες εβδομάδες κύησης, υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης λόγω του ότι η αμνιακή κοιλότητα είναι πλέον εκτεθειμένη σε μικροβιακούς παράγοντες του γυναικείου κόλπου. Ο κίνδυνος αυτός ελοχεύει εφόσον η φυσική έναρξη του τοκετού καθυστερήσει. Από την άλλη μεριά, θεωρείται πως αν ο τοκετός αφεθεί να ξεκινήσει φυσικά, χωρίς καμία παρέμβαση, θα μειωθούν οι πιθανότητες να οδηγηθεί μια γυναίκα για καισαρική τομή λόγω πιθανής ανεπιτυχούς πρόκλησης τοκετού.

 


Έρευνα που διενέργησαν φορείς υγείας από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έδειξε ότι ο προγραμματισμός του τοκετού μετά τη ρήξη των υμένων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης του εμβρύου χωρίς να αυξήσει τις πιθανότητες της καισαρικής τομής.

 


Λιγότερα νεογνά χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Όσον αφορά στα ποσοστά νεογνικών λοιμώξεων δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στην αναμονή και τον προγραμματισμό πρόκλησης. Ενώ υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στην πρόκληση του τοκετού μετά από αυτόματη ρήξη των υμένων, είναι σημαντικό να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στην κάθε περίπτωση, ώστε να καταλήξουμε στην βέλτιστη επιλογή για τη γυναίκα και το νεογνό.

 


Νέα στοιχεία έρχονται να ανανεώσουν την προαναφερόμενη έρευνα σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Σε έναν αριθμό εγκύων γυναικών με ηλικία κύησης 37 εβδομάδων ή περισσότερο, στις οποίες διαπιστώθηκε ρήξη του αμνιακού σάκου χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει ο τοκετός.

 

-10 έλαβαν ενδοφλεβίως ωκυτοκίνη
-12 χρησιμοποίησαν προσταγλανδίνες και
-1 επέλεξε Caulophyllum(ομοιοπαθητικό φάρμακο) και βελονισμό ώστε να προκληθεί τοκετός.

 

 

Τα ευρήματα έδειξαν ότι χρησιμοποιώντας πρόκληση τοκετού με οποιονδήποτε τρόπο μετά την αυτόματη ρήξη του σάκου, μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης χοριοαμνιονίτιδας (λοίμωξης των μεμβρανών που περιβάλλουν το μωρό καθώς και του αμνιακού υγρού) σε σχέση με την επιλογή αναμονής της έναρξης τοκετού.

 

 

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια ανακάλυψης επιπρόσθετων δεδομένων, μετά από έλεγχο 7314 νεογνών, φάνηκε πως ο προγραμματισμένος τοκετός μετά τη ρήξη του σάκου μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεογνικής λοίμωξης.

 

 

Παρ’ όλα αυτά, καμία διαφορά δεν φάνηκε μεταξύ των δύο αυτών επιλογών διαχείρισης όσον αφορά στα ποσοστά καισαρικής τομής.

 

 

Νεογνά που γεννήθηκαν με προγραμματισμό τοκετού είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν στη μονάδα εντατικής νοσηλείας. Μητέρες και νεογνά δεν χρειάστηκε να παρατείνουν την παραμονή τους στο χώρο του μαιευτηρίου.
5134 γυναίκες που γέννησαν με πρόκληση μετά τη ρήξη του σάκου, ανέφεραν πως είχαν πιο θετική εμπειρία τοκετού.

 

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

 

Ο προγραμματισμός του τοκετού σε σχέση με την αναμονή του μετά από τη ρήξη του αμνιακού σάκου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων για ανάπτυξη μητρικής ή νεογνικής λοίμωξης χωρίς να αυξήσει τις πιθανότητες για καισαρική τομή. Ωστόσο, τα ευρήματα σχετικά με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα νεογνά θεωρούνται ακόμα φτωχά και υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

appointement

Κλείστε Ηλεκτρονικά το ραντεβού σας και ελάτε από το Ιατρείο αφού επιβαιώσουμε το ραντεβού σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ

2nd opinion

Ζητήστε τη γνώμη του Μαιευτήρα Γυναικολόγου Χάρη Κασίμη, επιβεβαιώστε τη γνωμάτευση ή ερευνήστε την διαφορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2.png9.png7.png0.png8.png8.png
Σήμερα114
Χθες380
Αυτή την Εβδομάδα1000
Αυτό το Μήνα5116

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousGoogle BookmarksLinkedinPinterest
Pin It