Dr. Χάρης Κασίμης MD PhD

Γυναικολόγος Μαιευτήρας

Ερωτήσεις σε σχέση με τον μητρικό θηλασμό.

Ο Μητρικός Θηλασμός πέρα από τα πολλά και αδιαμφησβήτητα οφέλη του, δημιουργεί σε πολλές γυναίκες ειδικά πρωτοτόκες κάποιες ανησυχίες και ερωτήματα σε σχέση με πρακτικά ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία του θηλασμού. Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό να δώσει απάντηση σε τρία από τα συχνότερα ερωτήματα:

 1) Ποια είναι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού;

Στο παιδί το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική διατροφή για τα βρέφη. Έχει ένα μείγμα βιταμινών, πρωτεϊνών και λίπους - ό, τι χρειάζεται το μωρό για να αναπτυχθεί. Σε μια μορφή πιο εύπεπτη από τα παρασκευάσματα για βρέφη. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που βοηθούν το μωρό να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του μωρού για άσθμα ή αλλεργίες. Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες, χωρίς τίποτα επιπλέον, εμφανίζουν λιγότερες μολύνσεις αυτιών, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και διάρροιες. Έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες νοσηλείας.

Ο θηλασμός έχει σχετιστεί με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στη μετέπειτα παιδική ηλικία σε ορισμένες μελέτες. Η φυσική εγγύτητα που δημιουργεί ο θηλασμός, βοηθά το παιδί να νοιώσει ασφάλεια. Βρέφη που θηλάζουν είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν τη σωστή ποσότητα του βάρους, καθώς μεγαλώνουν αντί να γίνουν υπέρβαρα παιδιά.

Στη μητέρα απελευθερώνει την ορμόνη oξυτοκίνη, η οποία βοηθά την επιστροφή στη μήτρα στο μέγεθος προ-εγκυμοσύνης της και μπορεί να μειώσει την αιμορραγία της μήτρας μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Μπορεί ακόμη να μειώσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, πάρα πολύ.

2) Θα έχω αρκετό γάλα ώστε να θηλάσω;

Τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, το στήθος σας θα δημιουργήσει ένα παχύρευστο υγρό. Αυτό λέγεται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι παχύ, κιτρινωπό, και λίγο σε ποσότητα, αλλά περιέχει αφθονία θρεπτικών συστατικών για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του μωρού σας. Το πρωτόγαλα βοηθά το πεπτικό σύστημα ενός νεογέννητου ν ’αναπτυχθεί και να προετοιμαστεί ώστε να μπορέσει να χωνέψει το μητρικό γάλα.

Τα περισσότερα μωρά χάνουν ένα μικρό ποσό του βάρους στις πρώτες 3 έως 5 ημέρες μετά τη γέννηση. Αυτό είναι άσχετο με το θηλασμό.

Καθώς το μωρό σας χρειάζεται περισσότερο γάλα και θηλάζει περισσότερο, τα στήθη σας θ ’ανταποκριθούν δημιουργώντας περισσότερο γάλα. Οι ειδικοί συστήνουν το θηλασμό αποκλειστικά (χωρίς άλλο χυμό ή νερό) για 6 μήνες. Αν συμπληρώνετε με γάλα σε φόρμουλα, τα στήθη σας θα παράξουν λιγότερο γάλα.

Ακόμα κι αν θηλάσετε λιγότερο από τους συνιστώμενους 6 μήνες, είναι καλύτερο να θηλάσετε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα από ό, τι καθόλου. Μπορείτε να προσθέσετε στερεά τροφή στους 6 μήνες, αλλά και να συνεχίσετε παράλληλα τον θηλασμό, εάν θέλετε να συνεχίσετε να παράγετε γάλα.

3) Υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις για το θηλασμό;

  • Σε λίγες περιπτώσεις, ο θηλασμός θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο μωρό. Δεν πρέπει να θηλάζετε λοιπόν εάν:
  • Είστε θετικές στον ιό HIV. Μπορείτε να μεταδώσει τον ιό HIV στο βρέφος σας μέσω του μητρικού γάλακτος.
  • Έχετε ενεργή, μη θεραπευμένη φυματίωση.
  • Λαμβάνετε χημειοθεραπεία για καρκίνο.
  • Χρησιμοποιείτε ένα παράνομο ναρκωτικό, όπως κοκαΐνη ή μαριχουάνα.
  • Το μωρό σας έχει μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται γαλακτοζαιμία και δεν μπορεί να ανεχθεί τη φυσική ζάχαρη, που ονομάζεται γαλακτόζη, στο μητρικό γάλα.
  • Παίρνετε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως κάποια φάρμακα για τις ημικρανίες, νόσο του Πάρκινσον, ή αρθρίτιδα.

Σε κάθε περίπτωση πριν πάρετε την απόφαση να θηλάσατε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν ειδικό θηλασμού.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας για ραντεβού ή για οποιαδήποτε γυναικολογική συμβουλή!

0
0
0
s2smodern

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

appointement

Κλείστε Ηλεκτρονικά το ραντεβού σας και ελάτε από το Ιατρείο αφού επιβαιώσουμε το ραντεβού σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ

2nd opinion

Ζητήστε τη γνώμη του Μαιευτήρα Γυναικολόγου Χάρη Κασίμη, επιβεβαιώστε τη γνωμάτευση ή ερευνήστε την διαφορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ