Dr. Χάρης Κασίμης MD PhD

Γυναικολόγος Μαιευτήρας

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 697 6780959
EMAIL: h.kasimis@hotmail.com
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

trachilos 

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο παθολογικός και ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων που επενδύουν τον τράχηλο της μήτρας. Προκαλείται από την κακοήθη εξαλλαγή των κυττάρων που συμβαίνει κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης του DNA του ιού HPV στον πυρήνα αυτών. Τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και δεν πεθαίνουν στον συνήθη χρόνο με τα φυσιολογικά, έτσι συσσωρεύονται σε ένα σημείο, δημιουργούν όγκο και εξαπλώνονται σε γειτονικά ή άλλα σημεία του σώματος προκαλώντας μεταστάσεις.

Ποια είναι η αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι η λοίμωξη από τους διάφορους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για την ανάπτυξη διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι και η έναρξη των σεξουαλικών επαφών σε νεαρή ηλικία αποτελούν ενοχοποιητικούς παράγοντες. Άλλοι παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην μετάλλαξη των μολυσμένων από HPV κυττάρων είναι το κάπνισμα, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών, η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και η φτωχή σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και καροτένιο δίαιτα. Και βέβαια, πολύ σημαντικό και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αποτελεί η αποχή ή η μη τακτική εκτέλεση του τεστ Παπανικολάου των σεξουαλικά ενεργών γυναικών.

Πόσο συχνός είναι αυτός ο καρκίνος στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο;

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ετησίως διαγιγνώσκονται 600 περίπου νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 250 γυναίκες πεθαίνουν. Το 2002 στην Ευρώπη των 25 κρατών διαγνώστηκαν 33.000 νέες περιπτώσεις και 15.000 περίπου κατέληξαν απ’ αυτό. Είναι από τους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους και αποτελεί την 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ποιες ηλικίες προσβάλλει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Η μέση ηλικία των ασθενών είναι περίπου 52 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 60-69 ετών. Οι ηλικιωμένες γυναίκες παρουσιάζονται συχνότερα με προχωρημένη νόσο σε σύγκριση με τις νεότερες εξαιτίας πλημμελούς ή αραιότερου προληπτικού ελέγχου στον οποίο υποβάλλονται.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται με ριζική χειρουργική εξαίρεση και αναλόγως της έκτασης της νόσου συμπληρώνεται με ακτινοθεραπεία ενίοτε συνεπικουρούμενη από χημειοθεραπεία. Σε προχωρημένα στάδια η ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία αποτελούν τις μεθόδους εκλογής. Η θεραπευτική προσέγγιση βέβαια πρέπει πάντα να σχεδιάζεται και να εκτελείται σε εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα.

Πώς αντιμετωπίζονται τα προκαρκινικά στάδια;

Το 70-80% των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων χαμηλού βαθμού θα υποστραφεί αυτόματα χωρίς θεραπεία ειδικά σε νέες γυναίκες. Μόνο το 10-20% θα εξελιχθεί τελικά σε υψηλόβαθμες αλλοιώσεις. Αυτές έχουν ποσοστό εξέλιξης 12-70% σε διηθητικό καρκίνο μέσα σε ένα μέσο χρονικό διάστημα 9-10 ετών και πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά, συνήθως με κωνοειδή εκτομή.

Μπορώ να εμφανίσω επιπλοκές μετά από μία κωνοειδή εκτομή;

Οι τοπικές επεμβάσεις στον τράχηλο μπορούν να επηρεάσουν το περιγεννητικό αποτέλεσμα μίας μελλοντικής κύησης. Η κωνοειδής εκτομή με νυστέρι, αλλά και με διαθερμία ή laser, προδιαθέτει σε επιπλοκές, όπως ανεπάρκεια τραχήλου, πρόωρο τοκετό, πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων, γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους και καισαρική τομή. Βέβαια δεν υπάρχουν αποδεκτοί μη χειρουργικοί τρόποι θεραπείας των υψηλόβαθμων βλαβών.

Human papillomavirus in cervical cancer and oropharyngeal cancer: One cause, two diseases. Cancer, v. 123(12), 2017.Knowledge, attitude and practice for cervical cancer prevention and control among women of childbearing age in Hossana Town, Hadiya zone, Southern Ethiopia: Community-based cross-sectional study. PLoS One, v. 12(7), 2017.HPV Update: Vaccination, Screening, and Associated Disease. J Gen Intern Med, v. 31(11), 2016.Primary cervical cancer screening. Cir Cir, v. 83(5), 2015.

 

Κλείστε Ηλεκτρονικό Ραντεβού αν σας απασχολεί σχετικό ζήτημα

H επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για περισσότερες πληροφορίες

 

 

0
0
0
s2smodern

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

appointement

Κλείστε Ηλεκτρονικά το ραντεβού σας και ελάτε από το Ιατρείο αφού επιβαιώσουμε το ραντεβού σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ

2nd opinion

Ζητήστε τη γνώμη του Μαιευτήρα Γυναικολόγου Χάρη Κασίμη, επιβεβαιώστε τη γνωμάτευση ή ερευνήστε την διαφορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ