Dr. Χάρης Κασίμης MD PhD

Γυναικολόγος Μαιευτήρας

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 697 6780959
EMAIL: h.kasimis@hotmail.com
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 sex after menopause

Η ατροφία του κόλπου είναι μια συχνή κατάσταση που σχετίζεται με μειωμένη οιστρογονία του αιδοποιητικού ιστού. Η κολπική ατροφία, η ατροφική κολπίτιδα και η ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος είναι άλλοι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το ίδιο πρόβλημα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ξηρότητα, τον ερεθισμό, τον πόνο, τη δυσπαρευνία, την επείγουσα ανάγκη, την ακράτεια ούρησης και την αιμορραγία μετά τον τοκετό. Από ψυχολογικής άποψης, η γυναίκα εμφανίζει μειωμένη ερωτική διάθεση υπό τον φόβο ότι θα πονέσει, μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, μειωμένο αυθορμητισμό, κακή ψυχολογία που φυσικά, επιφέρει και σοβαρές επιπτώσεις στη σχέση με τον σύντροφό της. Μπορεί επίσης να προκύψουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Συνεπώς, η κολπική ξηρότητα έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.

Οι γυναίκες δεν αναφέρουν πάντοτε τα συμπτώματα. Πολλές απέφευγαν να συζητήσουν με τον γιατρό τους και μπορεί να έφταναν να υποφέρουν ακόμα και ως 3 χρόνια προτού ζητήσουν βοήθεια, θεωρώντας το πρόβλημά τους ταμπού. Όμως, μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στον κύκλο ζωής μιας γυναίκας, αν και πιο συχνά στην μετεμμηνοπαυσιακή φάση, κατά την οποία ο επιπολασμός είναι κοντά στο 50%. Αυτό εξηγείται γιατί στην προεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, τα επίπεδα οιστραδιόλης κυμαίνονται από 10-800pg/mL, ανάλογα με το πότε μετριέται κατά τη διάρκεια του κύκλου ενώ στην μετεμμηνοπαυσιακή, τα επίπεδα οιστραδιόλης είναι τυπικά μικρότερα από 30pg/mL. Μετά την εμμηνόπαυση, η ελαστικότητα του κόλπου μειώνεται και ο συνδετικός ιστός αυξάνεται. Η μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων προκαλεί μείωση της κολπικής ροής του αίματος και μείωση στην κολπική λίπανση. Ακόμη και όταν λαμβάνεται συστηματικά οιστρογονική θεραπεία, το 10-20% των γυναικών μπορεί να εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα. Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών αυξάνει τον επιπολασμό, επειδή η χειρουργική, ενδοκρινική και χημειοθεραπευτική θεραπεία μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την κολπική ατροφία. Η διάγνωση τίθεται κλινικά και τα ευρήματα περιλαμβάνουν την παρουσία ξηρού βλεννογόνου, ατροφία των μεγάλων χειλέων και σε παρουσία φλεγμονής, ο βλεννογόνος θα είναι εξέρυθρος με πετέχειες . Ένα κολπικό pH 4.6 ή μεγαλύτερο υποστηρίζει τη διάγνωση. Ωστόσο για τη στήριξή της μπορούν να χρησιμοποιηθούν 2 εξετάσεις: κολπικό pH και δείκτης κολπικής ωρίμανσης. 

Στις μη ορμονικές θεραπείες περιλαμβάνονται μη ορμονικές κολπικές ενυδατικές κρέμες και λιπαντικά που εισάγονται κάθε λίγες μέρες. Οι κολπικές ενυδατικές κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια μακροπρόθεσμα, αλλά τακτικά για βέλτιστο αποτέλεσμα. Τα κολπικά λιπαντικά είναι συντομότερα από τα ενυδατικά και εφαρμόζονται τη στιγμή της σεξουαλικής δραστηριότητας για τη μείωση της δυσπαρευνίας. Εφαρμόζονται στο κολπικό άνοιγμα και/ή στο πέος και συχνά απαιτούν επανειλημμένη εφαρμογή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στις ορμονικές θεραπείες, βάση μελετών, περιλαμβάνονται τα κολπικά οιστρογόνα είτε ως gel είτε ως δισκία και μπορεί να είναι ή μόνο οιστρογόνα ή συζευγμένα οιστρογόνα. Μια σημαντική ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια της θεραπείας σχετίζεται με την έκταση της συστηματικής απορρόφησης των κολπικών οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για γυναίκες με ιστορικό μαστού ή άλλων ορμονικά ευαίσθητων καρκίνων. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία ορμονών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων. 

Μία εναλλακτική και καινοτόμα θεραπεία αφορά στη χρήση υαλουρονικού οξέος, που φαίνεται να αποκαθιστά την ενυδάτωση, την ελαστικότητα, τον τόνο και την ευαισθησία της αιδοιοκολπικής περιοχής. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο που συναντάται με φυσικό τρόπο στο ανθρώπινο σώμα, ιδιαίτερα στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Έχει το ειδικό χαρακτηριστικό να διατηρεί έως και 1.000 φορές του βάρους του σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση και την τόνωση των σχετικών ιστών. Οι εγχύσεις απελευθερώνουν υαλουρονικό οξύ κατευθείαν στους ιστούς της αιδοιοκολπικής περιοχής, κατόπιν τοπικής αναισθησίας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αποτελεσματική ενυδάτωσή του. Ο τύπος έγχυσης παρέχει έμμεσα μηχανική πίεση στα κύτταρα που σχηματίζουν τον αιδοιοκολπικό βλεννογόνο, αυξάνοντας έτσι τη δραστηριότητά τους και οδηγώντας στη σύνθεση των ινών ελαστίνης και κολλαγόνου που βελτιώνει την ποιότητα του αιδοιοκολπικού βλεννογόνου. Μπορούν να χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες εγχύσεων για να διασφαλιστεί ένα βέλτιστο και μακροχρόνιο αποτέλεσμα, συνήθως όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα διαρκεί έως και ένα χρόνο. Ο γιατρός σας θα γνωρίζει ποια θεραπεία θα είναι η καλύτερη για εσάς.

 - Enhancing structural support of the dermal microenvironment activates fibroblasts, endothelial cells, and keratinocytes in aged human skin in vivo. J Invest Dermatol, v. 133(3), 2013.- CE Markt obtained in 2011.

- Vulvovaginal atrophy. Mayo Clin Proc, v. 85(1), 2010.
- Vulvovaginal atrophy is strongly associated with female sexual dysfunction among sexually active postmenopausal women. Menopause, v. 4(1), 2008.


- Carbohydr. Res, v. 342(1), 2007.- Hyaluronan in skin: aspects of aging and its pharmacologic modulation. Clin Dermatol, v. 26(2).


- Encapsulated Hyaluronic Acid: An Essential Nutrient for Ageless Skin and the Reversal of Wrinkles.
- Clinical Study, Laboratoires VIVACY.

 

 

Κλείστε Ηλεκτρονικό Ραντεβού αν σας απασχολεί σχετικό ζήτημα

H επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για περισσότερες πληροφορίες

 

0
0
0
s2smodern

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

appointement

Κλείστε Ηλεκτρονικά το ραντεβού σας και ελάτε από το Ιατρείο αφού επιβαιώσουμε το ραντεβού σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ

2nd opinion

Ζητήστε τη γνώμη του Μαιευτήρα Γυναικολόγου Χάρη Κασίμη, επιβεβαιώστε τη γνωμάτευση ή ερευνήστε την διαφορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ