Dr. Χάρης Κασίμης MD PhD

Γυναικολόγος Μαιευτήρας

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 697 6780959
EMAIL: h.kasimis@hotmail.com
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

embrio 8weeks megalokytaroios

 

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ιός έρπητα DNA που είναι ενδημικός σε όλο τον κόσμο. Έχει βιολογικές ιδιότητες λανθάνουσας κατάστασης και επανενεργοποίησης και συνεπώς είναι μια δια βίου μόλυνση. Η συγγενής CMV λοίμωξη είναι η συνηθέστερη ενδομήτρια λοίμωξη και η κύρια αιτία μολυσματικής αναπηρίας.

Η μόνιμη απώλεια ακοής και όρασης και η νευρολογική αναπηρία είναι μεταξύ των πιο σοβαρών συνεπειών της συγγενούς μόλυνσης. Οι δύο γνωστές κύριες πηγές πρωτογενούς μόλυνσης της μητέρας CMV είναι μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας και της επαφής με μικρά παιδιά.

Οι καλές πρακτικές υγιεινής και η αποφυγή της στενής επαφής με μικρά παιδιά (π.χ. φιλί στο στόμα και χρήση σκευών) έχουν προταθεί για την πρόληψη της πρωτοπαθούς CMV λοίμωξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί με άμεση ή έμμεση επαφή μεταξύ των ατόμων με μολυσματικά σωματικά υγρά. Η απέκκριση CMV μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια και μπορεί να είναι συνεχής ή διακεκομμένη. Η πρωτογενής μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε κλινική νόσο CMV και εμφανίζεται σε 0,7-4,1% όλων των κυήσεων. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασυμπτωματική σε περίπου 75-95% των μητέρων, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί ως γρίπη με επίμονο πυρετό και κόπωση. Μετά την πρωτογενή μόλυνση, αναπτύσσονται αντι-CMV αντισώματα και ο ιός καθίσταται λανθάνων. Η πρόσφατη ή προηγούμενη CMV λοίμωξη στη μητέρα μπορεί να διαγνωστεί με μέτρηση στο αίμα της παρουσίας αντι-CMV IgM και IgG.

Η συγγενής μετάδοση CMV φθάνει το 50% στις γυναίκες που εμφανίζουν πρωτογενή CMV λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λιγότερο από 2% σε γυναίκες με μη πρωτογενή λοίμωξη. Μεταγεννητικά, ο CMV μεταδίδεται στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος και είναι γενικά καλόηθες στα υγιή βρέφη. Η μετάδοση του CMV από τη μητέρα στο παιδί μπορεί να συμβεί στη μήτρα ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ο κίνδυνος της in utero μετάδοσης είναι υψηλότερος όταν η μητέρα έχει πρωτογενή, σε σύγκριση με μη πρωτογενή CMV λοίμωξη. Ενώ η σοβαρότητα των συνεπειών μειώνεται με την πρόοδο της κύησης, ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται από περίπου 40% τα δύο πρώτα τρίμηνα στο 60% ή και περισσότερο στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 0,6-0,7% των νεογέννητων μολύνεται συγγενικά με CMV. Το συγγενές CMV είναι η κύρια αιτία της μη κληρονομικής αισθητηριακής απώλειας ακοής (SNHL) και είναι μια κοινή αιτία νευροαναπτυξιακών αναπηριών και απώλειας όρασης. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θάνατο εμβρύου και νεογνών (εκτιμάται στο 0,5%). Περίπου 1 στα 10 βρέφη που αποκτούν CMV in utero θα έχουν κλινικά σημεία κατά τη γέννηση και θα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών συνεπειών. Ωστόσο, ακόμη 10-15% των ατόμων που είναι ασυμπτωματικά κατά τη γέννηση θα αναπτύξουν μακροχρόνιες νευρολογικές συνέπειες, κυρίως απώλεια ακοής.

Τα πρώτα συμπτώματα της συγγενούς CMV λοίμωξης μπορεί να παρατηρηθούν στο υπερηχογράφημα της ανατομικής εμβρύου στις 20 εβδομάδες κύησης. Το παθολογικό έντερο μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη της in utero CMV λοίμωξης και άλλοι δείκτες όπως ανωμαλίες της ανάπτυξης του εγκεφάλου, περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου, ολιγάμνιο ή πολυδράμνιο, διεύρυνση πλακούντα, ηπατοσπληνομεγαλία, ασκίτη, ύδρωπα. Όταν οι ανωμαλίες του εμβρύου υποδηλώνουν λοίμωξη και η μητέρα είχε τεκμηριωμένη πρωτογενή ή απροσδιόριστη λοίμωξη CMV κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης της, η προγεννητική διάγνωση με βάση την αμνιοπαρακέντηση συνιστάται από την Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής. Η ποσοτικοποίηση του ιϊκού φορτίου CMV στο αμνιακό υγρό μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου για συμπτωματική μόλυνση κατά τη γέννηση και σοβαρές συνέπειες, με το χαμηλό φορτίο ιού να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο. Για την πρόγνωση της συγγενούς μόλυνσης με CMV, θα πρέπει να διεξάγονται εξετάσεις υπερήχων κάθε 2-4 εβδομάδες για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των αλλαγών στις εμβρυικές ανωμαλίες. Οι εμβρυϊκές παρεμβάσεις (π.χ. παραισθησία, μεταγγίσεις in utero) μπορεί να ενδείκνυνται αν υπάρχουν συμπτώματα που απειλούν τη ζωή του εμβρύου.

Συνιστάται η αντιική θεραπεία με ενδοφλέβια γκανσικλοβίρη (GCV) ή βαλγανικλοβίρη σε βρέφη με συμπτωματική συγγενή CMV λοίμωξη, με έναρξη τον πρώτο μήνα ζωής, διότι παρατηρήθηκε μέτρια βελτίωση των νευροαναπτυξιακών και ακουσιολογικών συμπτωμάτων. Οι περισσότερες συγγενείς CMV λοιμώξεις παραμένουν αδιάγνωστες καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση. Η διάγνωση βρεφικών συγγενών CMV βασίζεται επί του παρόντος σε στοχευμένες εξετάσεις εντός 2-3 εβδομάδων από τη γέννηση. Περίπου το ένα τρίτο έως το ένα τέταρτο των συμπτωματικών βρεφών με συγγενή CMV γεννιούνται πρόωρα (<37 εβδομάδες κύησης). Τα βρέφη με συμπτώματα συμβατά με CMV ή με αποτυχημένη δοκιμασία ακρόασης θα πρέπει να δοκιμάζονται για CMV στα ούρα ή στο σάλιο χρησιμοποιώντας ιική καλλιέργεια. Η ποσοτικοποίηση του ιϊκού φορτίου CMV μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου για μακροπρόθεσμα επακόλουθα, με το χαμηλό ιικό φορτίο να προβλέπει την κανονική ανάπτυξη. Η έγκαιρη ανίχνευση των μεταγενέστερων ή προοδευτικών συγγενών συμπτωμάτων CMV επιτρέπει έγκαιρη παρέμβαση και αποκατάσταση. Επομένως, όλα τα βρέφη με συγγενή CMV λοίμωξη πρέπει να λαμβάνουν τακτικές εκτιμήσεις. 

Η πλειοψηφία των γυναικών με πρωτογενή CMV λοίμωξη που διαγνώστηκαν κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης θα φέρει στον κόσμο ένα μη προσβεβλημένο βρέφος αλλά είναι απαραίτητη η προσεκτική παρακολούθηση της ανάπτυξης του. 

 

Cytomegalovirus infection in pregnancy. Birth Defects Res., v. 109(5),2017.

Congenital Cytomegalovirus infection: advances and challenges in diagnosis, prevention and treatment. Ital J Pediatr., v. 43(1), 2017.

Congenital cytomegalovirus infection in pregnancy: a review of prevalence, clinical features, diagnosis and prevention. J Obstet Gynaecol., v. 56(1), 2016.

 

 

Κλείστε Ηλεκτρονικό Ραντεβού αν σας απασχολεί σχετικό ζήτημα

H επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για περισσότερες πληροφορίες

 

 

0
0
0
s2smodern

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

appointement

Κλείστε Ηλεκτρονικά το ραντεβού σας και ελάτε από το Ιατρείο αφού επιβαιώσουμε το ραντεβού σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ

2nd opinion

Ζητήστε τη γνώμη του Μαιευτήρα Γυναικολόγου Χάρη Κασίμη, επιβεβαιώστε τη γνωμάτευση ή ερευνήστε την διαφορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ